Клуб выпускников МГУ (Московский Государственный Университет) |
"ЛЕН-КАРТОФЕЛЬ-ДИЕТА И ГЕНОФОНД ЧЕЛОВЕКА"
Во Всероссийском научно-исследовательском институте льна разработана не имеющая аналогов в мире научно-обоснованная концепция основных подходов к совершенствованию системы питания в странах, использующих продукты, получаемые из семян льна, картофеля с целью продления и улучшения качества жизни, сохранения генофонда человека. СЕМЕНА ЛЬНА в последние годы все шире используются в продовольственных, диетических и лечебных целях. Они содержат: жиров 41%, диетической клетчатки 28%, протеина 21%, углеводов 6% (сахара, ароматические кислоты, лигнин и гемицеллюлоза) и 4% золы. Каждый из указанных компонентов влияет на пищевую, диетическую, лечебную и иную ценность льняного семени. При использовании семян льна в пищевой и медицинской промышленности качество их оценивается на допустимое содержание фитотоксических веществ - цианогенных гликозидов. Обобщенные результаты исследований указывают на устойчивую тенденцию (особенно в последние годы) увеличения уровня содержания цианогенных гликозидов (токсических веществ: линамарин, линустатин, лотаустралин и неолинустин) в семени льна. Из исследований, проведенных во ВНИИ льна, следует, что состав льняного семени может значительно варьировать в зависимости от вида, сорта, условий выращивания и хранения, способов переработки. Это позволяет обеспечить получение из семян льна продукта со сбалансированным для пищевого использования биохимическим составом, в том числе с минимальным содержанием цианогенных гликозидов. КАРТОФЕЛЬ являющийся культурой льняного севооборота и одновременно ценным пищевым продуктом, также содержит фитотоксические вещества (алкалоиды), в частности соланин, 200-250 миллиграммов которого приводят к отравлению, 400 - могут стать смертельной для человека дозой. Содержание соланина в сыром картофеле составляет от 10 до 100 мг на 1 кг. Проведенные исследования указывают на то, что тепловая обработка практически не разрушает гликозиды, содержащиеся в картофеле.
172002 г. Торжок, Тверской обл., ул. Луначарского, 35; тел. 8(48251) 9-18-44 ; факс 8(48251) 5-44-58
"Flax-Potato-Diet and Human Genofond" In the All-Russian Flax Research Institute (VNIIL) the unique scientific-based conception about main approaches in the improving of system of human nutrition in the countries used food products from flax seed and potato for elongation of activity life and genofond saving have been creating. FLAX SEEDS are more and more used as food, diet and medical treatment stuff in the last time. Their content is 41% of oil, 28% of dietary fibers, 21% of proteins, 6% of various carbohydrates and 4% of ash. Each of that components effects on nutraceutical value of flax seed. In the case of using of seeds for human consumption and pharmaceutical industry the seed quality is connected with content of phytotocsical substances - cianogenic glycosides. Summarized data shows on the stabile tendency of the increasing of level of cianogenic glycosides (linamarin, linustatin, lotaustralin and neolinustin) in flax seeds. From VNIIL's experiments it is seen the flax seed content can be various depend on species, cultivars, conditions for growing, keeping and processing. That allows to get from flax seeds the food product with balanced biochemical content and minimized level of cianogenic glycosides. POTATO as a high value plant and plant of flax crop rotation cycle contents some phytotocsical substances (alcaloyds), including solonin, which in concentration of 200-250 mg can lead to poisoning and more 400 - to death. Content of solonin in fresh potato is 10-100 mg/kg. Glycosides of potato are resistant to boiling and heat processing. During the long term storage of potato the level of solanin is increasing and using that potato for food processing is becoming dangerous for human health. In the spring time it can be one of the reason of body weakness, some time that symptoms can be confused with avitaminousys. Bad feeling is keeping long term on the reason of the resistant in the human body. Solanin from potato posses the cancerogenic activity. In high concentration solanin damages on erythrocytes, depresses the nervous system and it is very harmful for pregnant women. Solanin has teratogenic effect, which can be a reason of wrong prenatal development of a child if woman used high solanin potato. Long term experiment, which has been carried out in VNIIL and included in the list of long term experiments of the Geographic network and in the EuroSOMNET projects, confirm the importance of the problem of phytotocsyc substances in flax seeds and potato. The prevail part of potato in daily diet results in higher level of glycosides in the body which suppressed immunity and cut the term of life in 8-11%. Technologies of cultivation and processing of flax seeds and potato used in Russia and abroad can not get guarantee of the production with low level of glycosides and alkaloids. VNIIL posses of the big potential of new knowledge allowed to solve that problem with the precise cultivar growing technology and special processing of flax seeds and potato. The All-Russian Flax Research Institute (VNIIL) appeals to foreign and Russian authority institutions and organizations to assist the financial support of the research-innovation project "Flax-Potato-Diet and Human Genofond". Realization of that project will ensure to get the high quality food products, connected with global problem of the world community - an elongation of human live till theoretical and biological potential.
Tel. +7(48251) 9 18 44 , Fax +7(48251) 5 44 58 |